תופעת ההתחזות היא בעצם אחד התסמינים הבולטים של הבושה ואני נתקלת בסממנים של התופעה הזאת כמעט עם כל לקוח שנכנס אלי לסטודיו ומבקש לעבור אל קדמת הבמה. הפחד מ"שיעלו עלינו" הוא זה שמשתק אנשים מצוינים ומונע מהם לבצע שינוי או לעבור אל קדמת הבמה. אור השמש מחטא, אבל הוא גם יכול לשרוף והחשש הזה גורם לאנשים מצוינים להסתתר ולחסוך מעצמם חיים מספקים ומהארגון שלהם השראה ראויה.
פעם אמרה לי לקוחה בת 37 , מנהלת בכירה, שבכל פעם שנותנים לה מחמאה או העלאה במשכורת היא נבהלת, מתרחקת ומסתגרת. "אני יודעת בתוך תוכי שתיכף יעלו עליי. עד היום היה לי מזל ואף אחד לא גילה שבפועל אני לא כזאת חכמה..לא באמת מוצלחת." כך היא סיפרה לי וכמו הרבה תופעותת מהסוג הזה , הן גדלות כי לא מדברים עליהן, מתביישים להודות בהן. יש לזה שם, אמרתי לה, קוראים לזה "תסמונת המתחזה".
תופעת ההתחזות היא בעצם אחד התסמינים הבולטים של הבושה ואני נתקלת בסממנים של התופעה הזאת כמעט עם כל לקוח שנכנס אלי לסטודיו. הפחד מ"שיעלו עלינו" הוא זה שמשתק אנשים מצוינים ומונע מהם לבצע שינוי או לעבור אל קדמת הבמה. אור השמש מחטא, אבל הוא גם יכול לשרוף והחשש הזה גורם לאנשים מצוינים להסתתר ולחסוך מעצמם חיים מספקים ומהארגון שלהם השראה ראויה.
תסמונת המתחזה– תופעת המתחזה רווחת בקרב גברים ונשים כאחד- אלה אנשים שמתחזים בעיני עצמם, אנשים שחושבים שהמחמאות, השכר, הדרגה או התפקיד הושגו שלא בצדק, שהם בעצם הערימו על מישהו והם ממציאים תירוצים- הקסם האישי שלי, מזל, מומנטום… אלה אנשים שלא מפסיקים לקבל אישורים מהסביבה לכמה הם טובים ועדיין לא מאמינים לזה ועם העניין הזה מתמודדים אמנים מפורסמים , אנשי עסקים מצליחים, חוקרים, רופאים וכו. זאת אומרת שגם אנשים שהתעודה תלויה להם על הקיר, או אלה שחשבון הבנק שלהם מוכיח שהם מבינים משהו בעסקים וגם אלה שמתהדרים במליוני עוקבים, כולם תולים את ההישגים שלהם במזל, בקסם אישי, בקשרים, או בגורמים אחרים שלא קשורים ליכולת שלהם.
מתחזים בעיני עצמם עובדים קשה יותר מכולם והרבה יותר ממה שצריך.. התסמונת הזאת שכיחה בקרב הדחיינים , אלה שמחכים עד לרגע האחרון, רק כדי שיהיה להם תירוץ במקרה שלא יצליחו. ואז, כשהם מצליחים – כפי שקורה ברוב המקרים, הם זוקפים את ההצלחה לזכות מזלם הטוב.
ישנם מתחזים בעיני עצמם שלא מחליפים מקום עבודה, כי הם פוחדים שיעלו על זה שהם לא באמת יכולים ושתכלס הם מצליחים בגלל הבוס, המוצר, הטיימינג, הלוקיישן, הכל וכולם יחד מחזיקים בסיבות ובנסיבות, רק לא הם.
אני רוצה רגע לשים זרקור על גורם שאני חושבת שהוא מקור הבעיה, אז אם יש כאן אנשים שמרגישים שרלטנים למרות שכולם חושבים שהם מצוינים תתרכזו-אני קוראת למקור הבעיה- אפקט הקטשופ . כשאנחנו ממש רכים בשנים, מלמדים אותנו שכמו שאנחנו בבית שלנו, בטבע שלנו , זה לא מספיק טוב וכשאנחנו יוצאים החוצה, כשאנחנו נמדדים, אנחנו צריכים להשתנות.. לשחק משחק. בילדות שלנו ראינו את ההורים שלנו משתנים בכל פעם שהם חשופים לסביבה. כל התחושה הזאת שתיכף "יעלו עלינו" נובעת מהתפיסה השגויה שאנחנו כל הזמן צריכים לשחק משחק כדי שנהיה מקובלים על הסביבה שלנו.